top of page

כישורי חיים

“The essence of independence is to be able to do something for one’s self.”
― Dr. Maria Montessori

"ילד שהוא עצמאי ואינו תלוי באחרים, המסוגל לשרוך את נעליו ולהתלבש בעצמו, ְמשקף בשמחתו ובתחושת ההישג שלו את בבואתו של הכבוד האנושי הנובע מתחושה של עצמאות"

מחקרים מראים שילדים המשפרים את הקואורדינציה המוטורית שלהם הם בעלי נכונות גבוהה יותר להשתפרגם בתחומים אחרים. 

הישגים אקדמאים הולכים יד ביד עם שליטה בשרירים וקואורדינציה מכיוון שאז הילדפנוי יותר ותשומת הלב שלו אינה מוסטת מן הבעיות הפיזיות של תנועה, שליטה, ניהוג עצמי, ותפעולהמכשירים בהם הוא משתמש. במקרה זה הילד יכול לכוון את תשומת ליבו לתחומי הלמידה האחרים.על מנת לעורר התפתחות של קואורדינציה מוטורית מעין זו, ד"ר מריה מונטסורי הציעה תרגילים רביםהמפתחים תנועות שונות של הגוף, ויחד עם זאת משלבים פעולות מעשיות שאנו עושים יום יום על מנתשלתרגיל יהיה ערך לימודי נוסף אשר יעזור לילדים במהלך חייהם.לתרגילים אילו קראה מונטסורי : "חיים מעשיים" או "כישורי חיים".

שליטה בתנועה ותרגול מוטורי

טיפול וטיפוח אישי

טיפול של הילד בסביבה

טיפול בחי ובצומח

התמצאות חברתית ושליטה בחוקי הכיתה

פיתוח מיומנויות חברתיות

התרגילים בכישורי חיים מושתתים על רצונו ואהבתו של הילד לבצע פעולות מוטוריות חוזרות ונשנות המחזקות את שריריו, משפרות את הקואורדינציה שלו ומקנות לו ביטחון. בתרגילים הילד משתמש בחפצים בהם הוא נתקל יום יום ומזהה אותם מניסיונו בבית – כפתורים, מברשות, כלי אוכל, קנקנים, מים וכדומה.

בניגוד למבוגרים, אשר רובם סולדים מעבודות הבית היומיות, הילד מוצא משהו מיוחד, מסקרן ומרתק בעבודות אלו. פעולות כגון רחיצת כלים, קילוף ירקות, צחצוח נעליים וכדומה, מעוררים את סקרנותו וגורמים לו התרגשות, שבחלקה נובעת מן האפשרות לחקות את המבוגר, מכיוון שחיקוי הוא אחד הדחפים החזקים ביותר של ילד בשנותיו הצעירות.

אינטליגנציה, תנועה ורצון עובדים יחד בתרגילי כישורי החיים. המוח מכוון את התנועה, פעילות היד וחלקי הגוף האחרים, תוך כדי הקשבה לצורך הפנימי של הילד המופעל על ידי כוח הרצון. שלושה אספקטים אלו עובדים ביחד ליצירת רצף פעילות ההופך לחלק מהילד ומניע אותו לתרגול נוסף. 

חזרה על תרגילים המתרחשת באופן רצוני היא הכרחית להתפתחות המנטאלית של הילד.

כישורי החיים נחלקים לתחומים שונים של פעילויות אשר מטרתם לפתח את היכולות המוטוריות של הילד, ללמד אותו להיות עצמאי בהתנהלות היומיומית שלו, ולפתח בו יכולות לפתרון בעיות חדשות ולהתמודדות עם מצבים שונים וחדשים.

שליטה בתנועה ותרגול מוטורי.  

פעילויות הכוללות שליטה בנשיאה של חומרים, שליטה בזרוע ובכף היד, פיתוח מוטוריקה גסה ועדינה, וכדומה. השליטה בתנועה יכולה להיעשות בצורות רבות מאוד הכוללות מזיגה מכלי לכלי, הכנת אוכל, תפירה, סריגה, שימוש בכלי נגרות, וכדומה. חלק מפעילויות השליטה בתנועה המפתחות מוטוריקה עדינה וקואורדינציה מכינות את הילד לכתיבה.

טיפול וטיפוח אישי.

פעילויות אלו כוללות טיפול של הילד בעצמו על מנת שילמד לשמור על היגיינה ויוכל להיות עצמאי. דוגמאות : שימוש במסגרות לבוש המלמדות סגירה ופתיחה של כפתורים, רוכסנים, אבזמים וכדומה, נעילת נעלים, שריכת שרוכים, קליעת צמות , ניקיון אישי : רחצה, צחצוח שיניים, קינוח אף, ועוד.

10-09-19.jpg

טיפול של הילד בסביבה.

חיבור של הילד לסביבה הוא משמעותי מאוד מכיוון שהוא מייצר הערכה

ואכפתיות של הילד לסביבת המחייה שלו. פעילויות אלו כוללות ניקוי וסידור הסביבה : טאטוא, שטיפת ריצפה, רחיצת בגדים, שטיפת כלים, ניגוב שולחן, הברקה וצחצוח מראה או חפצי נוי בכיתה, ניגוב ואיבוק עזרי לימוד, וכדומה.

WhatsApp Image 2019-09-25 at 12.56.31.jp

טיפול בחי ובצומח.

בכיתות מונטסורי השילוב של החי והצומח הוא חלק חשוב מאוד. 

הילדים מתחברים לחי ולצומח בצורה מוחשית. הם לומדים לטפל בצמחים השונים הנמצאים בכיתה, להאכיל את החיות, לנקות אחרי החיות והצמחים, וכדומה.

בנוסף קיימת תוכנית לימודים עשירה המלמדת את הילדים מושגי יסוד בתחום הבוטניקה והזואולוגיה אשר בעזרתם עושה הילד את הקישור לסביבת המחייה שלו.

לדוגמא : זיהוי חומרים טבעיים ומלאכותיים, מיונים ל"דומם" ו- "חי", מיונים לחמשת המחלקות של בעלי חוליות, זיהוי חלקי הצמח והעץ, זיהוי חלקים חיצוניים ותפקודים של חמשת מחלקות בעלי החוליות, ועוד...

30-07-19-5.jpg

פיתוח מיומנויות חברתיות.

למרות שבגיל הרך הילד עסוק בעיקר בפיתוח האינדווידואל, עדיין עליו לחיות בחברה ולפתח כישורים חברתיים התומכים בסביבת הלמידה בה הוא נמצא ובעולם שמחוץ לה. הילד לומד נימוסים, כיצד לדבר אל חבריו ואל המבוגרים בסיטואציות שונות, גבולות של החיים בתוך הקהילה (מה מותר, מה אסור, מה לא נעים), וכדומה.

WhatsApp Image 2019-09-25 at 12.56.32.jp

התמצאות חברתית ושליטה בחוקי הכיתה.

פעילויות אלו הכרחיות ליצירת קהילה עובדת ומתרגלת. הפעילויות כוללות את אופן העבודה וחוקי העבודה הבסיסיים בכיתה, כגון : כיצד לוקחים תרגול, פורשים אותו, ומחזירים למקום ? כיצד מתנהלים בכיתה ? (פתיחת דלת, הזזת כסא, וכדומה), היכן מניחים כל דבר, ועוד.

bottom of page